RÚZ: Pre firmy neprináša rozpočet úľavu, ale ďalšie zaťaženie

10.10.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Zamestnávatelia na Slovensku s niektorými opatreniami, ktoré má priniesť rozpočet na roky 2014 až 2016 z dielne Ministerstva financií (MF) SR, nesúhlasia. Za problematické považujú napríklad zavedenie takzvaných licencií. Ako dnes informovali Hospodárske noviny, išlo by o minimálny poplatok firiem, ktoré doteraz vykazovali straty a neplatili štátu žiadne dane. Fungovali by podobne ako minimálne povinné odvody živnostníkov.

"Rozpočet ako celok neprináša úľavu a stimuly pre podnikateľský sektor, ale skôr predstavuje ďalšie dodatočné daňové zaťaženie. Určite budú nespokojné firmy, ktoré budú podliehať mimoriadnemu odvodu pre regulované subjekty a nespokojnosť časti našich členov vyvolá aj zavedenie licenčných poplatkov. Síce sa bude o týchto opatreniach ešte rokovať, ale samotný princíp tohto poplatku, že ho budú platiť aj tí, ktorí nemajú zisk, odmietame," povedal po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko.

Podľa jeho slov firmy považujú za problematické aj doterajšie opatrenia, ktoré vláda zaviedla. Patrí medzi ne napríklad aj navýšenie minimálnej mzdy. "V parlamente je novela zákona o kolektívnom vyjednávaní, s ktorou je spojený rast nákladov pre podnikateľov. Dnes sme vystavení tlaku trhu a musíme znižovať ceny, aby firmy prežili," upozornil Jusko.

Za pozitívny krok naopak považuje plánované zníženie korporátnej dane, ktorá by mala klesnúť zo súčasných 23 % na 22 %. "Toto opatrenie vítame, pretože máme v regióne najvyššiu daň z príjmu, čo ovplyvňuje aj konkurenčnú schopnosť s okolitými krajinami. Zníženie dane je krok správnym smerom," dodal Jusko.
 

Vyberte región